Zelf latte art maken? Het is niet zo lastig als het lijkt! Mocca d'Or vertelt in dertien stappen hoe je de mooiste creaties maakt.

Het perfecte schuim

Giet koude melk (1 graden Celsius) in een gekoeld kannetje. Gebruik een melkopschuimer om de melk te verwarmen. Je kunt een handpomp gebruiken of eentje die vast zit aan je espressomachine. Zorg dat de melk niet gaat koken. De perfecte temperatuur is tussen de 65 en 68 graden Celsius. Wanneer er kleine bellen te zien zijn (microschuim) heb je een goede kwaliteit melk!

Let op! Wegens hygiëne is het verstandig om de melkopschuimer direct schoon te maken, bijvoorbeeld met een natte vochtige doek.

Koffie

Een heerlijke cappuchino maak je natuurlijk met een echte espresso. Heb je een espressomachine? Gebruik dan zeven tot acht gram gemalen espresso, gebruik een tamper om de espresso aan te drukken en zet redelijk kracht (15 tot 20 kilo druk). Dit is vergelijkbaar met de maximale druk waarmee je met een vlakke hand op tafel kan drukken. We adviseren om even te oefenen met druk zetten door een weegschaal te gebruiken.

Vervolgens wordt er een heerlijke espresso gezet. Een perfect bakje espresso wordt in 21 tot 24 seconden gerealiseerd. Duurt het langer dan 24 seconden, dan is de espresso iets zoeter van smaak. Wanneer je de gemalen espresso goed hebt aangedrukt (zie vorige stap), dan duurt het gemiddeld iets langer.

En dan het schenken...

Dan begint het: je gaat de opgeklopte melk schenken. Begin hoog en schenk rustig door. Onderbreek de straal niet en maak voldoende snelheid. Op YouTube staan diverse video's van vormen. Het is een kwestie van oefenen.

Nog geen expert in schenken? Geen probleem, want je kunt met cacaopoeder ook veel leuke dingen doen. Gebruik de dop van een Pringles-bus en snijd een bepaald patroon (bijv. een ster). Leg de Pringles-dop op het kopje en strooi het cacaopoeder. Het resultaat ziet er goed uit. Wees creatief en verzin een eigen vorm. Als bedrijf is het interessant om het logo uit te snijden. Je kunt overigens ook latte art-sjablonen kopen, zoals de ijzertjes rechts.

Cursus

Wil je professioneel latte art leren schenken? Doe dan de barista-cursus, voor jezelf en/of voor je collega's. Lees meer over de baristacursus.