De verschillen tussen cafeïne & theïne.

2 december 2019

Wat is cafeïne?

Cafeïne is een stof die voornamelijk voorkomt in planten, waaronder in de bladeren van de theeplant genaamd Camellia sinensis en in cacao bonen. Cafeïne is een kleurloze stof en heeft een bittere smaak wanneer deze in zuivere vorm geconsumeerd wordt. Cafeïne is een alkaloïde die behoort tot dezelfde groep stoffen waartoe bijv. ook het genotmiddel nicotine behoort.

Het effect van cafeïne

Cafeïne stimuleert het centrale zenuwstelsel. Cafeïne zorgt hierdoor voor een alerter gevoel. Een niet overmatige cafeïne consumptie heeft geen nadelige gevolgen voor de gezondheid. Overmatig cafeïne gebruik heeft echter wel negatieve effecten. Zo heeft langdurige consumptie van cafeïne een negatief effect op het geheugen en leervermogen, ook wordt het afgeraden cafeïne te consumeren tijdens zwangerschap.

Waarom heet cafeïne in thee theïne?

De reden hiervoor is onduidelijk, waarschijnlijk is het te wijten aan een misvatting. Men dacht vroeger waarschijnlijk dat het bestanddeel van theïne anders was en hierdoor dacht men dat theïne een andere stof was dan cafeïne, terwijl cafeïne en theïne precies dezelfde stoffen zijn. Een andere theorie is dat men cafeïne in thee theïne noemde voor de duidelijkheid, zo werd cafeïne in koffie ook wel coffeïne genoemd. 

Het verschil tussen cafeïne in thee en cafeïne in koffie

Afgezien van de naam, zijn er nog een aantal verschillen in cafeïne in thee en cafeïne in koffie. Ten eerste is de hoeveelheid cafeïne in koffie veel groter dan de hoeveelheid cafeïne in thee. In een kopje koffie zit gemiddeld 70 mg cafeïne in een kopje thee zit gemiddeld 40 mg cafeïne, afhankelijk van de theesoort.

Hierdoor zijn de effecten bij thee veel minder en duurt het bij cafeïne in thee ook langer voordat het inwerkt dan bij koffie. Ook zul je bij veel en langdurige thee consumptie nooit last krijgen van een cafeïne crash. Verder neemt het lichaam de cafeïne die in thee zit langzamer op. Dit mede door de lager concentratie cafeïne maar ook door de samenstelling van thee. Cafeïne in thee zorgt voor een meer gebalanceerde werking.

_______________________

Bron: https://www.theeliefhebbers.nl/thee-en-caffeine