Wil jij de perfecte melkschuim maken voor je cappuccino? Mocca d'Or geeft je vier tips waardoor je iedere dag kunt genieten van de beste zelfgemaakte cappuccino.

Gebruik langhoudbare volle melk

De grootste misser is dat mensen verse melk gebruiken als basis voor melkschuim. Het resultaat: schuim dat snel uit elkaar valt. Dit voorkom je door langhoudbare volle melk te gebruiken. In langhoudbare melk zitten meer gedenatureerde eiwitten, die bij hogere temperaturen (+70 graden Celsius) makkelijker bindingen leggen en stabiel schuim maken. Aan volle melk zijn extra eiwtten toegevoegd, waardoor dit nog beter schuimt.

Gebruik gekoelde melk

Laat een pak langhoudbare melk eerst afkoelen in de koelkast. Wanneer de melk goed koud is, schuimt deze veel beter. Het is een veelgemaakte fout dat koffieliefhebbers eerst de melk warm maken en dan gaan kloppen.

Koop een opschuimer

Je bent waarschijnlijk geen barista. Je kunt gaan prutsen met een handschuimer, maar voor een paar tientjes koop je een melkopschuimer die automatisch warme melkschuim creëert. Als liefhebber van cappuccino is dit een goede koop. Kijk je op tegen het schoonmaken? Dat hoeft niet. Spoel een melkschuimer direct na gebruik af met koud water uit de kraan en de melkeiwitten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Kortom, je hoeft geen warm water of afwasmiddel te gebruiken.


Heeft jouw koffiemachine een stoompijpje? Dit kun je gebruiken om melkschuim te maken. Maar... dit is wel iets lastiger als met een melkopschuimer.

Test je schuim

Je kunt je melkschuim voor het serveren testen door een lepeltje op de schuimkraag te leggen. Valt het lepeltje door het schuim heen? Dan heb je iets verkeerd gedaan. Blijft het lepeltje liggen? Hoera, dit is perfect schuim!

Lees ook: Hoe maak je de perfecte cappuccino