Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta? Mocca d'Or zet de verschillen en de voor- en nadelen van Arabica en Robusta op een rij!

De groeiomstandigheden verschillen. De Arabica-koffieplant wordt 2,5 tot 4,5 meter lang en groeit in een klimaat met een stabiele temperatuur van 15 tot 24 graden Celsius en met 1200 tot 2200 millimeter neerslag per jaar. De Robusta-koffieplant wordt iets groter (4,5 tot 6,5 meter), heeft meer water nodig (2200 tot 3000 mm/jaar) en gedijt beter in warme landen (18 tot 36 graden Celsius).

Arabica is duurder

Een belangrijk verschil is dat Arabica meer geld kost om te produceren, omdat de opbrengst per hectare groter is bij Robusta-koffieplanten. Omdat Arabica-bonen duurder zijn, wordt Robusta vaak gebruikt voor instant-koffie.

De ene boon is de andere niet

In de winkel zijn Arabica en Robusta-bonen vrij makkelijk te onderscheiden. Arabica-koffiebonen zijn iets groter en hebben een ovale vorm. Robusta-bonen zijn kleiner en ronder. Zie het plaatje hieronder voor een verschil tussen deze twee bonen.

Zoet versus bitter

Een Arabica-boon bevat minder caffeïne en minder chlorogeenzuur dan een Robusta-boon. Daarnaast is een Arabica-boon zoeter en bevat deze 60% meer lipiden dan Robusta. Door het hoge caffeïnegehalte en de lage hoeveelheid suiker, proeft een kopje Robusta-koffie bitter in vergelijking met Arabica-koffie.

Arabica of Robusta proeven?

Bestel eens een zak Arabica-koffie of Robusta-koffie bij Mocca d'Or. Wij selecteren alleen de beste bonen. Daarnaast roosteren we de bonen op een unieke wijze, waardoor het uiteindelijke kopje koffie vol van smaak is.