Je begint je dag natuurlijk met een perfecte cappuccino. Maar hoe maak je die? Mocca d'Or vertelt het in vier handige stappen!

#1 Gebruik de juiste koffiebonen

De perfecte cappuccino bestaat uit zoet melkschuim en sterke koffie. Dit contrast vormt een smaakexplosie in je mond. Veel cappuccinoliefhebbers gebruiken 'normale' koffiebonen, maar dit resulteert in een flauwe bak. Er zijn speciale koffiebonen voor cappuccino's, zoals de Mocca d'Or Esperienza. Deze donkere, krachtige Italiaanse espressokoffie heeft een peperige afdronk en een vleugje cacao. Een andere klassieker is de Mocca d'Or Sicilia: een ultiem krachtige koffie met een briljante mix van robusta en arabica bonen.

Heb jij geen koffiemachine, maar wel een Nespresso-apparaat? Ook prima, maar gebruik dan wel de espresso-cupjes en niet de normale lungo-cups.

#2 Espresso eerst...

Bereid een espresso in een grote kop. Wil je een grote cappuccino? Kies dan voor een dubbele (60 ml) of zelfs driedubbele espresso (90 ml). Een glazen kopje is het mooist, omdat je dan de verschillende lagen goed ziet. Denk eraan het kopje even voor te verwarmen, bijvoorbeeld door het kopje te vullen met kokend water of door het stoompijpje van jouw koffiemachine te gebruiken. Hierdoor koelt de espresso niet snel af.

#3 ...en dan het melkschuim

Wij verzamelden vier tips om het perfecte melkschuim te maken. Gebruik altijd gekoelde melk, en dan het liefst langhoudbare volle melk. Daarnaast kun je een stoompijpje of een handklopper gebruiken, maar een automatische melkopschuimer neemt veel werk uit handen. Zo'n schuimer is ook nog eens makkelijk schoon te maken. De melkschuim is klaar wanneer het twee keer het oorspronkelijke volume heeft en een temperatuur van 65 graden Celsius bereikt. Schenk het witte goedje over de espresso heen. Leg een lepeltje op het schuim om te testen of deze van goede kwaliteit is.

#4 Vleugje cacao?

Wie wel eens een cappuccino bestelt, krijgt de vraag 'Vleugje cacao erop?' regelmatig te horen. Eigenlijk is het 'not done' om cacaopoeder over een cappuccino te strooien. Deze poeder tast het schuim aan. Vaak wordt cacao gebruikt om gebreken te verbergen. Zeker in een koffieland als Italië is zoiets verboden. Maar, wij Nederlanders en Belgen doen alles op een eigen manier en hier wordt cacao op cappuccino als gebruikelijk ervaren. Het voordeel van cacao of vloeibare chocolade is dat je mooie latte art kunt maken. Dit zijn kunstwerkjes op jouw kopje koffie.

Wel of geen cacao op de cappuccino? De keus ligt bij jou. Een alternatief is een lekker stukje pure chocolade bij de koffie leggen. Daar scoor je zeker punten mee!