Dutch Cup Tasters Champion 2018: Niels te Vaanhold

12 maart 2018

Op zondag 11 maart won Niels te Vaanhold (Barista en trainer van Mocca d'Or) het Dutch Cup Tasters Championship 2018. De wedstrijd vond plaats op het SCA podium tijdens het welbekende Amsterdam Coffee Festival in de Westergasfabriek. Niels gaat nu naar World Cup Tasters Championship in Dubai om een gooi te doen naar de wereldtitel!

Bij deze spannende competitie worden drie kopjes koffie neergezet in een triangle, twee ervan zijn identiek en één is verschillend. Het doel van deze competitie is het “foute” kopje er uit te halen.

Degene met de meeste “foute” kopjes is winnaar. Als er meerdere deelnemers zijn met hetzelfde resultaat is de tijd de doorslaggevende factor.


Dutch Cup Tasters Championships

Cuptasting is een boeiende wedstrijd om te bekijken omdat de scores direct na de performance bekend zijn. De tijdsfactor maakt de wedstrijd spannend; de deelnemer moet niet alleen de afwijkende koffie aanwijzen, maar hij moet dat ook zo snel mogelijk doen.

Bovendien ziet het publiek wat de deelnemer doet: onder de koffiekopjes staat een stip die aangeeft welke koffie afwijkt van de andere twee.

Cuptasting is een methode om koffie te beoordelen en te herkennen. In de eerste ronde proeven de deelnemers acht sets van drie kopjes koffie, triangles genaamd. Elke triangle bestaat uit twee kopjes met identieke koffie en een kopje met afwijkende koffie.

De kunst is om binnen acht minuten de afwijkende kopjes koffie aan te wijzen. Per ronde kunnen de deelnemers maximaal acht punten behalen. De eindscores bestaan uit een combinatie van de meeste punten en de snelste tijd.

De deelnemers met de hoogste eindscores gaan door naar de halve finale waar de verschillen tussen de koffiesoorten steeds kleiner worden. In de finale zijn de koffiesoorten nauwelijks nog van elkaar te onderscheiden.

Niels te Vaanhold