THEAC-25 van SOUNDENERGY geeft restwarmte nieuwe functie in pand Mocca d'Or

24 juni 2019

Koffiebranderij Mocca d’Or vernieuwbouwt en innoveert op het gebied van verduurzaming! Met het baanbrekende THEAC-25 systeem van SOUNDENERGY B.V. krijgt de restwarmte van het koffiebranden een nieuwe functie zonder verspilling!

Mocca d’Or krijgt eind 2019 een prachtig nieuw modern pand dat in samenwerking met Bouwbedrijf Aan De Stegge Twello, Loohuis Installatiegroep en SOUNDENERGY B.V. wordt gerealiseerd. Met tweemaal zoveel ruimte om verdere groei de komende jaren te waarborgen, dat geheel gericht is op moderne ambacht, koffiebeleving en verduurzaming!

Op 26 juni 2019 wordt bij NPO 1, in het TV programma De Wereld van Morgen van AVRO-TROS, om 20.30 u een mooi item gewijd aan de toepassing van de THEAC-25 bij Koffiebranderij Mocca d’Or te Zwolle. 

De komst van een nieuw bedrijfspand biedt voor Mocca d’Or volop kansen op verduurzaming. Daar horen innovaties, die gericht zijn op een betere leefomgeving, bij! Mocca d’Or kwam in contact met SOUNDENERGY B.V., een bedrijf dat met speciale technieken restwarmte omzet in energie voor gebouwen en processen. Bij koffiebranden komt veel restwarmte vrij dat Mocca d’Or wilde hergebruiken. Het speciaal ontwikkelde THEAC-25 systeem biedt de oplossing hiervoor; de uitstoot die bij het branden van koffie vrijkomt kan met de THEAC-25 worden teruggebracht naar 0. Doordat het bouwteam vanaf de eerste ideeën werd betrokken bij de nieuwbouwplannen, kon dit systeem geïntegreerd worden in het bouwplan. Optimale efficiency en verduurzaming van zowel bedrijfsproces als gebouw zijn het resultaat.

DE THEAC-25
De THEAC-25 is een door restwarmte aangedreven koeling of airco systeem dat ontwikkeld is door het Enschedese bedrijf SOUNDENERGY B.V. Dit product is onderdeel van een nieuwe generatie koelsystemen, gebaseerd op de zogenaamde thermoakoestische energieomzetting. Dit is een innovatie uitvoeringsvorm van klassieke koeltechnieken waarbij de compressie, expansie en verplaatsing van het werkgas plaatsvindt onder invloed van krachtige akoestische golven waarmee restwarmte direct kan worden omgezet in koude voor het koelen van bijvoorbeeld producten of gebouwen.

Bij het branden van koffie komt veel restwarmte vrij, dat normaliter verloren gaat. De THEAC-25 gaat ervoor zorgen dat deze restwarmte zal worden ingezet voor de koeling van het nieuwe pand. Door het ontbreken van mechanisch bewegende delen zoals een compressor, is het systeem bovendien bijzonder stil en duurzaam in onderhoud en is de verwachte levensduur van dertig jaar ruim haalbaar. Verder werkt de THEAC met een onschadelijk werkgas zoals lucht, argon of helium als werkmedium. Mocca d’Or is bijzonder verheugd de eerste koffiebranderij te zijn die dit duurzame koelsysteem zal gaan toepassen.

Loohuis Installatiegroep zal de THEAC-25 integreren in de duurzame installaties in het nieuwe pand van Mocca d’Or.

DE MVO WAARDEN VAN MOCCA D'OR 
Mocca d’Or heeft oog voor mens, maatschappij en milieu. Naast de koffies die veelal biologisch en/of Fairtrade gecertificeerd zijn, biedt Mocca d’Or met het biologische Earth Coffee en MVO concept Santas Koffie een duurzaam totaalproduct. Met de Mocca d’Or Foundation steunt Mocca d’Or projecten die direct een verbetering opleveren in de levensomstandigheden op de koffieplantages. Daarnaast speelt Mocca d’Or een rol in de lokale en regionale ondersteuning van maatschappelijke projecten. In de nabije toekomst zal Mocca d’Or steeds meer stappen ondernemen in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Met de realisatie van het nieuwe pand en de installatie van de THEAC-25, maakt Mocca d’Or een stap in het verduurzamen van de productielocatie.

MOCCA D'OR PAND 2.0
Het nieuwe pand van Mocca d’Or is ontworpen door architect Tim Versteegh en wordt gebouwd door Bouwbedrijf Aan de Stegge Twello en Loohuis Installatiegroep. Kenmerkend voor het nieuwe pand is de moderne, industriële uitstraling welke een open werkomgeving biedt. De liefde voor koffie, de ambacht en expertise wordt met trots gedeeld met anderen. Het pand is transparant met veel glas dat zowel aan de buitenzijde als van binnenuit gasten letterlijk een kijkje in de keuken biedt van de koffiebranderij. Het koffiebranden en het productieproces zullen dan ook zichtbaar zijn vanuit andere ruimtes. De moderne ambacht en koffiebeleving zal verweven zijn door het gehele pand. Er komt een prachtig nieuw kwaliteitslab voor het testen en ontwikkelen van (nieuwe) koffierecepturen. Een experience center biedt gasten een prettige ontvangst en een compleet overzicht van de mooiste espressomachines, de verschillende Mocca d’Or koffieconcepten en theeproducten. Daarnaast biedt het pand ruimte voor tweemaal zoveel opslag, een opleidingscentrum met alleen de beste apparatuur, kantoren en een Technische Dienst. Verduurzaming in het nieuwe pand zal naast de inzet van de THEAC-25, gerealiseerd worden met zonnepanelen en energie neutrale kantoren.

Over Koffiebranderij Mocca d’Or – een bedrijf met historie
De branderij van Mocca d'Or heeft een lange traditie in het ambachtelijk branden van kwaliteitskoffie. In 1930 begonnen als Algra koffie in Zwolle, heeft het zich ontwikkeld tot een toonaangevende speler in de Nederlandse koffiemarkt. Mocca d’Or is gevestigd in Zwolle, Breda en Heiloo en heeft ruim 75 medewerkers.

Over SOUNDENERGY

SOUNDENERGY brengt een nieuwe generatie koelsystemen op de markt waarbij gebruik wordt gemaakt van zogenaamde thermoakoestische energieomzetting. Na 30 jaar ontwikkeling is dit inmiddels een bewezen techniek die door SOUNDENERGY als eerste in de praktijk wordt ingezet voor uiteenlopende toepassingen. Alle producten, waaronder de THEAC-25, worden ontworpen en geproduceerd volgens industriële standaarden. Voor het uitbouwen van de productlijn, het ontwikkelen van nieuwe toepassingen en projectondersteuning, werkt het verkoop-, engineering en R & D team nauw samen met leveranciers en een lokaal metaalconstructiebedrijf.

Over Loohuis Installatiegroep
Loohuis Installatiegroep is een familiebedrijf met een historie van meer dan 65 jaar, dat opdrachtgevers een professionele en geïntegreerde aanpak biedt voor ontwerp, realisatie, onderhoud en beheer van alle technische installaties in gebouwen, utiliteitsbouw, retail en industrie.

Over Aan de Stegge Twello

Aan de Stegge Twello ontwikkelt en realiseert turnkey bedrijfsgebouwen. Dat gebeurt samen met de ondernemers waarvoor Aan de Stegge Twello bouwt en alle betrokken specialismen binnen het bouwteam. Hierbij beheerst Aan de Stegge Twello het gehele proces: van eerste planontwikkeling tot en met de uitvoering van de feitelijke bouw. De kracht zit in het meedenken met de opdrachtgever en toegevoegde waarde bieden in gebouwoplossingen en het optimale bedrijfsproces. Op deze manier ontwikkelt Aan de Stegge Twello toekomstbestendige en functionele bedrijfshuisvesting.