Limited editions uit Tanzania

1 april 2021

Tanzania & koffie algemeen

Al sinds de 16e eeuw wordt en koffie verbouwd in Tanzania. Het oogst seizoen loopt van eind July tot december, en de meeste koffie wordt direct via de veiling verkocht. Sinds korte tijd staat Tanzania ook bekend om zijn specialty coffee, door betere infra structuur en betere toegang tot washing stations wordt er steeds meer specialty coffee verbouwd.
Tanzania arabica Ol Donyo AA

Onze Ol Doniyo special, vernoemd naar het Maasai-woord voor berg, bevat koffiebonen die afkomstig zijn van coöperaties in de hoogstgelegen groeiregio's van Tanzania. Onze groene koffieleverancier sourced de hele oogst hen in staat stelt om Ol Doniyo in te kopen tegen een toegankelijke prijs die het succes van ons als brander en de veerkracht van de producenten ondersteunt.

 

Naast het verbouwen van koffie, verbouwen boeren vaak ook maïs, bonen, aardnoten, zonnebloemen en gember.

De koffie wordt met de hand geoogst. De boeren verwerken de koffie op hun eigen farms.

Tanzania robusta Kaderes FTO
Kaderes Peasants Development (KPD) is een koffiecoöperatie in Karagwe, Kagera, opgericht om Robusta-boeren in de regio te ondersteunen. Opgericht in januari 2008 door de Karagwe Development and Relief Services (KADERES), een NGO gevestigd in de regio, is KPD gegroeid van 34 leden bij de oprichting tot meer dan 4.000. Hun snelle groei getuigt van hun succes bij het aanboren van nieuwe markten voor de hoogwaardige FTO Robusta van de leden.
De koffieboeren zijn vrijwel geheel kleinschalig en telen hun koffie op een gemiddelde farmgrootte van circa 2,5 hectare, waarvan circa 0,8 hectare beplant is met koffie.
De meerderheid van de leden zijn de inheemse Wanyambo die inter-cropping (het verbouwen van koffie tussen andere voedselgewassen) beoefenen. De meeste koffie die ze verbouwen, is voor eigen consumptie door het gezin.
Omdat boeren de bessen op hun eigen boerderij verwerken, kunnen de verwerkingsmethoden variëren. Alle koffiebessen worden echter met de hand geplukt, gesorteerd en vervolgens te drogen gelegd, meestal op verhoogde bedden.
KPD zamelt gedroogde bessen in en vervoert deze naar de droogmolen om klaar te maken voor export. Door gedroogde bessen rechtstreeks te verzamelen, verhoogt KPD de uiteindelijke prijs die boeren voor hun oogst ontvangen.